Két Keréken Békésben

MEGÚJULT a

KÉT KERÉKEN BÉKÉSBEN kiadványunk! 

KÉT KERÉKEN BÉKÉSBEN

Hegyvidékektől távol eső alföldi megyénk, síkvidéki jellegénél fogva rendkívül alkalmas a kerékpáros túrázásra. Ez ösztönzött bennünket arra, hogy újraindítsuk a
KÉT KERÉKEN BÉKÉS MEGYÉBEN
KERÉKPÁROS JELVÉNYSZERZŐ KÖRTÚRÁT

Testedzést és szellemi feltöltődést egyaránt kínáló programunkra várjuk azokat a fiatalokat, és kevésbé fiatalokat, iskolákat, családokat, egyéneket akik:
– rendszeresen, vagy nem rendszeresen, de szívesen ülnek nyeregbe;
 – rendelkeznek ugyan túrázásra alkalmas kerékpárral, ám úgy vélik gépeik nincsenek igazán kihasználva és éreznek némi késztetést, hogy magukat is kipróbálják;
  – szívesen mozdulnak ki a négy fal közül, a tévé és számítógép mellől és töltenek néhány éjszakát akár sátorban is;
– meg akarják ismerni megyénk nevezetességeit, természeti szépségeit.

Körtúránk a Póstelek – Békéscsaba – Szabadkígyós – Gyula – Mezőhegyes – Orosháza – Szarvas – Mezőberény – Gyomaendrőd – Dévaványa – Ecsegfalva – Füzesgyarmat – Szeghalom – Vésztő – Geszt – Sarkad – Doboz – Békés – Póstelek útvonalon halad, érintve a megye jelentősebb látnivalót.

Ezek felkereséséhez ad tanácsot a túra ismertetõ füzete, amely a látnivalókon kívül tartalmazza a kerékpárszervizek címeit,  fürdési és szállás lehetőségeket, térképvázlatot, kilométer mutatót, az ellenőrző bélyegzők helyeit és egyéb adatokat.

Füzetet az egyesület címén – Alföld Turista Egyesület Mezőberény, 5650 Mezőberény Gyóni Géza u. 37. Tel.: +3620 625 3532; alfoldte@gmail.com – lehet igényelni.  Ára 500 Ft, mely magában foglalja a jelvény árát is.

Az ellenőrző pontokon lebélyegzett füzetek beküldése után adjuk ki a körtúra jelvényét.
 

A körút teljes hossza 432 km. A távolság ne riasszon el senkit, mivel a túra időbeli megkötés nélkül szakaszonként és folyamatosan is teljesíthető. 
A kerékpárok vonaton, illetve gépkocsin történő szállítása mára bárki számára elérhető, így a túra bárhol elkezdhető és befejezhető.

Mindenkinek jó túrázást kivánunk!   


Változások, észrevételek:                                            
Felhívjuk azok figyelmét, akik még a „régi” füzettel túráznak, hogy:
A szabadkígyósi Wenckheim-kastély NEM látogatható. (Bővebb infó: http://www.wenckheim.hu/ )
A Mókus csárda Pósteleken időszakos nyitvatartással üzemel, szo-va. 11:00-17:00ig. (Bővebb infó: +36/70/417-6513; http://www.postelek.com
Nevezett helyeken egyéb hivatalos bélyegzőket is elfogadunk.

Mezőberényben a Madármegfigyelő tornyot – annak életveszélyessé fogyatkozása okán – elbontották.


„Két keréken Békésben”
megyei kerékpáros körtúra kiírása
 

A túra célja:
A résztvevőkkel megismertetni megyénk természeti szépségeit, műemlékeit, népszerűsíteni a kerékpáros túrázást, táborozást. Ezen kívül programot kíván adni a szabadidő hasznos és kultúrált eltöltésére.
 

A túra irányítója:
 Alföld Turista Egyesület Mezőberény. Cím:5650 Mezőberény Gyóni Géza u. 37. T: +3620 625 3532 alfoldte@gmail.com

A túra útvonala:
 A túra igazolófüzetében, “térképvázlaton” mellékelve. Az igazolófüzetet a túra irányítójánál a fenti címen lehet beszerezni. (Útvonal a GPSies.com oldalon, ahonnan többféle formátumban is letölthető.)
 

A túra időpontja:
A túra időbeli megkötés nélkül, szakaszonként és folyamatosan is teljesíthető, bárhol, bármilyen irányban elkezdhető.
 

A túra igazolása:
Minden ellenőrző ponton a keltezés feltüntetése és a bélyegzés egyénileg kötelező az igazolófüzetben, csoportos túrázás esetén is. Útmegszakítás alkalmával a megszakításkor is és a folytatáskor is a megszakítás helyénél kell bélyegezni.
 

A teljesítés ellenőrzése:
Az ellenőrzés a túra irányítójához beküldött igazolófüzet alapján történik, aki az ellenőrzés után kiadja a körtúra jelvényét.
 

A túra jelvénye:
jelvény
Nemzetiszín alapon arany színnel a megye stílizált térképe, rajta kereszt alakú felírás: Két keréken Békésben, kerék motívumokkal övezve.
 

Egyéb tudnivalók:
– A bélyegzés történhet a túra bélyegzőjével, ennek hiányában bármolyen hiteles bélyegzővel. ( Vasútállomás, múzeum, hivatalok stb…)
(Sajnos az eredeti bélyegzőkből egyre kevesebb van meg, de 2017-ben ismét megújulnak!)

 A fenti címekre várjuk a jobbító szándékú észrevételeket, illetve az esetlegesen megtapasztalt változásokat, megélt kalandokat is.
 Köszönjük! 


Mellékletek:

Teljesítők listája 1994 – 2017

GPS track (gpx)